577341304

Šipkiáda

Autor: Tomáš Studeník | Zveřejněno: středa 6. prosince 2023 | 48x

1. ročník celoškolního šipkového turnaje pro 2. stupeň

Nápad na uspořádání Šipkiády vzešel z diskuze na výjezdním zasedání žákovského parlamentu na začátku října. Neuteklo moc času a 22. 11. se v tělocvičně sešlo 28 zájemců o tuto akci. Hned na začátku bylo jasné, že turnaj pro 28 lidí nebude jednorázová akce, pokud si má každý alespoň trochu zahrát. Z toho důvodu byli žáci rozdělení do 4 základních skupin po 7 hráčích. Ve skupině se utkal každý s každým a ti nejlepší 2 z každé skupiny postoupili do osmifinále. Po trochu chaotickém začátku z 22. listopadu ale organizace nabrala jasný směr a Šipkiáda byla rozložena do několika hracích dní. Od pondělí 27.11. do středy 29.11 byly dohrány základní skupiny a vyřazovací část následovala ve středu 6.12.

Po odehrání základních skupin vznikly tyto osmifinálové dvojice:

Iva Hnilová x Ludvík Štěpančík

Jakub Hrbáček x Kateřina Plášková

Vojtěch Zach x Michal Krajíček

Marek Šuráň x Štěpán Sedláček

V prvním semifinále se pak utkaly Iva Hnilová a Kateřina Plášková. V 3 setové dívčí válce nakonec ukázala pevnější nervy a ruku Kačka Plášková a stala se tak prvním finalistou. Jejím soupeřem se stal Vojta Zach, který poměrně pohodlně zdolal Štěpu Sedláčka 2:0 na sety. 

V závěru vyřazovací části se bylo na co dívat a rozhodovala každá šipka. Finále i zápas o 3. místo probíhaly současně a byl to nervák. Ivča Hnilová se ukázala jako smolař dne, když v semifinále i zápase o 3. místo sahala po vítěství, ale nakonec brala pomyslnou bramborovou medaili, zatímco Štěpa Sedláček získal cenu útěchy v podobě 3. příčky, Kit Katu a Studentské pečeti. Souboj o titul prvního šampiona Šipkiády byl taky velmi těsný. Tím šťastnějším hráčem nakonec byla Kačka Plášková, která v obou setech zvládla dramatické koncovky a porazila Vojtu Zacha 2:0.

Všem zúčastněným děkujeme za zájem o šipky a trpělivost s organizátory. Snad se zase za rok bude Šipkiáda těšit podobnému zájmu, jako tomu bylo letos.