577341304

Exkurze žáků 9. tříd do koncentračního tábora Osvětim

Osvětim | Autor: Luka | Zveřejněno: neděle 26. března 2023 | 73x

Exkurze do Osvětimi

Ve středu dne 22. 3. 2023 se 46 deváťáků vydalo na exkurzi do polského města Osvětim, kde se nachází jeden z bývalých německých vyhlazovacích táborů. Na prohlídku tam denně zavítají tisíce lidí.

Všechno začalo ve 3:25 před autobusovou zastávkou u radnice, odkud jsme autobusem vyjeli na cestu trvající necelé čtyři hodiny. Po příjezdu začala v 8:30 prohlídka prvního ze tří táborů. Ten je také nazýván jako Auschwitz I. Žáci procházeli velikým venkovním komplexem, složeným z 28 dvoupodlažních budov, ale také jednotlivými bloky, v kterých byly vystaveny osobní věci zabavené vězňům, ale i spousty dokumentárních fotografií. Prohlídka první části trvala něco přes dvě a půl hodiny. Poté jsme se autobusem přemístili do druhého komplexu, chcete-li Auschwitz II -Birkenau. Nacházelo se tam otevřené prostranství s rampou, kde byla prováděna selekce vězňů hned po příjezdu do tábora. Dále taky spousta dřevěných i kamenných budov. Naše druhá prohlídka zabrala něco okolo jedné hodiny.

Pak už nás čekal jenom nákup suvenýrů a zpáteční cesta domů.

Počasí nám po celou dobu hrálo do karet a myslím si, že každý z nás se dozvěděl spousty zajímavých věcí, které až do této chvíle nevěděl.

 Tomáš Luka, 9.C